Przystawki
SIEKANY TATAR Z ŁOSOSIA
49,00
siekany łosoś norweski, podgrzybki marynowane, cebula, ogórek marynowany, chleb na zakwasie, masło
Polecamy z kieliszkiem wina Turnau Solaris 26,00
SIEKANY TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
53,00
siekana polędwica wołowa, podgrzybki marynowane, żółtko, czerwona cebula, marynowany ogórek, musztarda Dijon, chleb na zakwasie, masło
Polecamy z kieliszkiem wina Juan Carrau Tannat 24,00
PIEROGI Z WOLNOPIECZONĄ KACZKĄ (3 szt.)
25,00
sos demi glace, oliwa szczypiorkowa, ser Grana Padano
DESKA SERÓW REGIONALNYCH Z OBROWCA (dla 2-3 osób)
53,00
3 rodzaje serów, oliwki Jumbo, prażone migdały, daktyle, owoce sezonowe, domowa chałka
ZESTAW CHRUPIĄCY
45,00
frytki z batatów, paluszki serowe, krążki cebulowe, nachosy, salsa pomidorowa, sos czosnkowy
SWOJSKA DESKA dla 2 osób
43,00
domowy pasztet z kaczki, grillowany bekon, chutnej z czerwonej cebuli, ogórki z czosnkiem i koperkiem, chleb na zakwasie
Polecamy z deską degustacyjną Klasztornej Wódki 24,00
Zupy
BULION Z LEŚNYCH GRZYBÓW Z PIEROŻKAMI
28,00
uszka z wolnoieczoną kaczką, consome z borowika, natka pietruszki
KREM Z PIECZONEJ CZERWONJE PAPRYKI
28,00
dojrzewający kozi ser / oliwa szczypiorkowa
W KAŻDĄ NIEDZIELĘ SERWUJEMY
ROSÓŁ Z KACZKI Z DOMOWYM MAKARONEM
26,00
ZUPA DNIA
Dania
BIESIADA MIĘSNA dla 2-3 osób
129,00
antrykot długodojrzewający, polędwiczka wieprzowa, filet z kurczaka, warzywa z grilla, ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem, sos własny z dodatkiem czerwonego wina
Polecamy z kieliszkiem wina Gran Maestro Primitivo 23,00
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
115,00
grilowana młoda sałata rzymska, puree ziemniaczane, masło truflowe, sos demi glace pierzowy
Polecamy z kieliszkiem wina Maestro Primitivo 23,00
ŻEBERKA W MIODOWYM SOSIE WHISKY BBQ
59,00
puree ziemniaczane, zasmażana kapusta z boczkiem
Polecamy z kieliszkiem wina Reserve de Marande Cabernet 22,00
KACZE UDKO CONFIT
52,00
marynowany burak, domowe kluski śląskie z masłem i pietruszką, leczone jabłko z musem z malin
Polecamy z kieliszkiem wina Juan Carrau Tannat 24,00
CHRUPIĄCY SCHABOWY
49,00
panko, ziemniaki z wody z masłem i koperkiem, młoda kapusta zasmażana
OPOLSKA ROLADA WOŁOWA
58,00
kluski śląskie, sos własny, modra kapusta z boczkiem
Polecamy z kieliszkiem wina Lamita Malbec 22,00
FILET Z KURCZAKA W PANKO
45,00
sos romesco (na bazie pieczonej papryki i pomidorów) salsą z marynowanego ogórka i kaparów, koperek
Polecamy z kieliszkiem wina Paranga 22,00
BURGER MASKOWY z wołowiną długodojrzewającą
46,00
wołowina długodojrzewająca, bułka domowego wypieku, ser cheddar, sałata, pomidor, krążki cebulowe, sos autorski, sezam
Polecamy z piwem rzemieślniczym Maskowe Jasne 22,00
BURGER Z SZARPANĄ KACZKĄ
46,00
chutney z czerwonej cebuli, szpinak, kiełki słonecznika, pomidor, majonez truflowy
Polecamy z kieliszkiem wina Veramonte Pinot Noir 23,00
PAPPARDELLE Z GRILOWANYM ŁOSOSIEM
53,00
cukienia, sos śmietanowy z zielonym pesto, pomidorki cherry, parmezan
Polecamy z kieliszkiem wina Saint Clair Origin 25,00
PARMIGIANA
39,00
zapiekany bakłażan, sos pomidorowy, parmezan, ser mozzarella
PLACEK PO WĘGIERSKU
48,00
gulasz wołowy, 3 placki ziemniaczane, kwaśna śmietana
Polecamy z kieliszkiem wina Veramonte Pinot Noir 23,00
DOMOWE PIEROGI
34,00
ziemniaki, twaróg, cebulka, śmietana
PIECZONY FILET Z HALIBUTA
69,00
francuski sos beurre blanc, młode ziemniaki z koperkiem, sezonowe warzywa
Polecamy z kieliszkiem wina Turnau Solaris 26,00
DODATKI
FRYTKI Z BATATÓW
18,00
FRYTKI STEKOWE
15,00
GRILLOWANE WARZYWA
18,00
ZIEMNIAKI Z WODY LUB PIECZONE
18,00
MIKS SAŁAT
18 ,00
GRILLOWANE WARZYWA
18,00
KRĄŻKI CEBULOWE
18,00
PALUSZKI SEROWE
20,00
SaLaty
SAŁATA CEZAR
43,00
grillowany kurczak, sałata rzymska, czerwona cebula, grzanki, parmezan, bekon, sos z dodatkiem anchois
Polecamy z kieliszkiem wina Matua 21,00
SAŁATA Z DOJRZEWAJĄCYM KOZIM SEREM
43,00
rukola, szpinak, granat, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, aromatyczny dressing, domowa chałka
QUINOA
39,00
komosa ryżowa, miks świeżych sałat, fasola edamame, awokado, brokuł, ogórek, pomidor, rzodkiewka, vinaigrette cytrynowy
Polecamy z kieliszkiem wina Vilacetinho Vinho Verde m 18,00
DESERY
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH
26,00
FONDANT PISTACJOWY Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MUSEM MALINOWYM
28,00
BROWNIE Z WIŚNIAMI I GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH
28,00
PUCHAREK LODÓW Z MUSEM MALINOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
24,00