Przystawki

SIEKANY TATAR Z ŁOSOSIA
49,00

siekany łosoś norweski, podgrzybki marynowane, cebula, ogórek marynowany, chleb na zakwasie, masło

Polecamy z kieliszkiem wina Turnau Solaris  26,00

SIEKANY TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
53,00

siekana polędwica wołowa, podgrzybki marynowane, żółtko, czerwona cebula, marynowany ogórek, musztarda Dijon, chleb na zakwasie, masło

Polecamy z kieliszkiem wina Juan Carrau Tannat 24,00

PIEROGI Z WOLNOPIECZONĄ KACZKĄ (3 szt.)
25,00

sos demi glace, oliwa szczypiorkowa, ser Grana Padano

DESKA SERÓW REGIONALNYCH Z OBROWCA (dla 2-3 osób)
53,00

3 rodzaje serów, oliwki Jumbo, prażone migdały, daktyle, owoce sezonowe, domowa chałka

ZESTAW CHRUPIĄCY
45,00

frytki z batatów, paluszki serowe, krążki cebulowe, nachosy, salsa pomidorowa, sos czosnkowy

SWOJSKA DESKA dla 2 osób
43,00
domowy pasztet z kaczki, grillowany bekon, chutnej z czerwonej cebuli,  ogórki z czosnkiem i koperkiem, chleb na zakwasie

Polecamy z deską degustacyjną Klasztornej Wódki 24,00

Zupy

BULION Z LEŚNYCH GRZYBÓW Z PIEROŻKAMI
28,00

uszka z wolnoieczoną kaczką, consome z borowika, natka pietruszki 

KREM Z PIECZONEJ CZERWONJE PAPRYKI
28,00

dojrzewający kozi ser / oliwa szczypiorkowa

W KAŻDĄ NIEDZIELĘ SERWUJEMY
ROSÓŁ Z KACZKI Z DOMOWYM MAKARONEM
26,00

ZUPA DNIA

Dania

BIESIADA MIĘSNA dla 2-3 osób
129,00
antrykot długodojrzewający, polędwiczka wieprzowa, filet z kurczaka, warzywa z grilla, ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem, sos własny z dodatkiem czerwonego wina

Polecamy z kieliszkiem wina Gran Maestro Primitivo 23,00

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
115,00

grilowana młoda sałata rzymska, puree ziemniaczane, masło truflowe, sos demi glace pierzowy

Polecamy z kieliszkiem wina Maestro Primitivo  23,00

ŻEBERKA W MIODOWYM SOSIE WHISKY BBQ
59,00

puree ziemniaczane, zasmażana kapusta z boczkiem

Polecamy z kieliszkiem wina Reserve de Marande Cabernet  22,00

KACZE UDKO CONFIT
52,00

marynowany burak, domowe kluski śląskie z masłem i pietruszką, leczone jabłko z musem z malin

Polecamy z kieliszkiem wina Juan Carrau Tannat 24,00

CHRUPIĄCY SCHABOWY
49,00

panko, ziemniaki z wody z masłem i koperkiem, młoda kapusta zasmażana

OPOLSKA ROLADA WOŁOWA
58,00

kluski śląskie, sos własny, modra kapusta z boczkiem

Polecamy z kieliszkiem wina Lamita Malbec 22,00

FILET Z KURCZAKA W PANKO
45,00
sos romesco (na bazie pieczonej papryki i pomidorów) salsą z marynowanego ogórka i kaparów, koperek

Polecamy z kieliszkiem wina Paranga 22,00

BURGER MASKOWY z wołowiną długodojrzewającą
46,00

wołowina długodojrzewająca, bułka domowego wypieku, ser cheddar, sałata, pomidor, krążki cebulowe, sos autorski, sezam

Polecamy z piwem rzemieślniczym Maskowe Jasne 22,00

BURGER Z SZARPANĄ KACZKĄ
46,00
chutney z czerwonej cebuli, szpinak, kiełki słonecznika, pomidor, majonez truflowy

Polecamy z kieliszkiem wina Veramonte Pinot Noir 23,00

PAPPARDELLE Z GRILOWANYM ŁOSOSIEM
53,00

cukienia, sos śmietanowy z zielonym pesto, pomidorki cherry, parmezan

Polecamy z kieliszkiem wina Saint Clair Origin 25,00

PARMIGIANA
39,00

zapiekany bakłażan, sos pomidorowy, parmezan, ser mozzarella

PLACEK PO WĘGIERSKU
48,00

gulasz wołowy, 3 placki ziemniaczane, kwaśna śmietana

Polecamy z kieliszkiem wina Veramonte Pinot Noir 23,00

DOMOWE PIEROGI
34,00

ziemniaki, twaróg, cebulka, śmietana

PIECZONY FILET Z HALIBUTA
69,00

francuski sos beurre blanc, młode ziemniaki z koperkiem,  sezonowe warzywa

Polecamy z kieliszkiem wina Turnau Solaris  26,00

 

DODATKI

FRYTKI Z BATATÓW
18,00

FRYTKI STEKOWE
15,00

GRILLOWANE WARZYWA
18,00

ZIEMNIAKI Z WODY LUB PIECZONE
18,00

MIKS SAŁAT
18
,00

GRILLOWANE WARZYWA
18,00

KRĄŻKI CEBULOWE
18,00

PALUSZKI SEROWE
20,00

SaLaty

SAŁATA CEZAR
43,00

grillowany kurczak, sałata rzymska, czerwona cebula, grzanki, parmezan, bekon, sos z dodatkiem anchois

Polecamy z kieliszkiem wina Matua 21,00

SAŁATA Z DOJRZEWAJĄCYM KOZIM SEREM
43,00

rukola, szpinak, granat, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, aromatyczny dressing, domowa chałka

QUINOA
39,00

komosa ryżowa, miks świeżych sałat, fasola edamame, awokado, brokuł, ogórek, pomidor, rzodkiewka, vinaigrette cytrynowy

 

Polecamy z kieliszkiem wina Vilacetinho Vinho Verde m 18,00

DESERY


SZARLOTKA NA CIEPŁO Z GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH
26,00

FONDANT PISTACJOWY Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MUSEM MALINOWYM
28,00

BROWNIE Z WIŚNIAMI I GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH
28,00

PUCHAREK LODÓW Z MUSEM MALINOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
24,00